Ras Info

Ras: Miniatuur Bull Terriër
Oorsprong: Groot-Brittannië
Gehouden als: Gezelschapshond
Grootte: 25-35 cm
Gewicht: 11-15 kg
Kleur: Rood, wit, gestroomd, driekleurig en licht geelbruin
Vachtsoort: Korte gladde vacht
Gem. Leeftijd: 12-13 Jaar
Kenmerken:
– Naar boven wijzende oren
– Brede borst
– Compacte poten
– Goed gespierde voorbenen
– Nauwe en diepliggende ogen

Herkomst: James Hinks uit Birmingham creëerde rond 1850 door kruisingen van verschillende Bulldoggen, Terriërs en wellicht nog andere rassen de Bull Terriër. Vast staat dat in die eerste periode veel miniaturen voorkwamen. Deze werden, naast de grotere formaten, ook door Hinks tentoongesteld op belangrijke tentoonstellingen.

Algemeen voorkomen: Kenmerkend zijn het eivormige hoofd met de driehoekige ogen en de gebogen neuslijn. Krachtig gebouwd, gespierd, goed in balans, actief en met een levendige, vastberaden, intelligente uitdrukking.
Mond en Gebit:
De tanden schoon, gaaf, sterk, van goede afmeting, met een volkomen, regelmatig en volledig schaargebit; d.w.z. de boven snijtanden voor en dicht tegen de onder snijtanden en recht in de kaken staand. De lippen glad en strak.

Vacht: Kort, vlak aanliggend, gelijkmatig, hard aanvoelend en glanzend. De huid dient de hond strak te omspannen. Kleuren: bij de witten een zuivere witte beharing. Pigmentvlekken in de huid en aftekeningen op het hoofd zijn toegestaan. Bij gekleurden overheerst de kleur. Zwart gestroomd, rood, reekleurig (fawn) en driekleur zijn toegestaan. Ticks in witte beharing zijn ongewenst. Blauw en leverkleur zijn hoogst ongewenst.

Gebruik: De Miniatuur Bull Terriër heeft, net als zijn grote broer de Bull Terriër, te kampen met vooroordelen die er zijn over “vechthonden”. Tegenwoordig bij uitstek een uitstekende gezelschapshond, die in het gezin vrij gehoorzaam en rustig is. Geen waakhond, want ze slaan maar weinig aan.

Gezondheid: Incidenteel komt in dit ras een erfelijke oogaandoening (PLL, Primaire Lens Luxatie) voor. Ook zijn hartafwijkingen en nieraandoeningen wel waargenomen.

Aard: Evenwichtig en in staat zich sociaal en gedisciplineerd te gedragen. Hoewel koppig, bijzonder goed in de omgang met mensen. Toch geen hond die zomaar voor iedereen geschikt is. Opvoeden door met harde hand te drillen kan het karakter verknoeien. Vereist is een consequente opvoeding met veel geduld, humor en wederzijds respect.

Yada & Sporty